Het Heldere Huis
Midden in het Museumkwartier ligt de Concertgebouwbuurt. Een van de meest gewilde gebieden om te verblijven, als je de levensstijl van Uptown Amsterdam wilt leven. Hier vindt u de grotere 19e en begin 20e eeuwse appartementen en herenhuizen, ideaal gelegen tussen het Vondelpark, Museumplein en Concertgebouw. Het is een levendige buurt vol goede restaurants, leuke bars en luxe winkels.
Hier wilden onze klanten hun appartement met drie verdiepingen renoveren tot iets dat aan hun werkelijke behoeften voldoet. Ze hebben een druk sociaal leven en houden ervan om hun gasten, vrienden en familie op gepaste wijze te vermaken. Muziek, lekker eten, goede wijn en fijn gezelschap maken deel uit van hun wekelijkse routine. In kleinere of grotere opstellingen, afhankelijk van de gelegenheid.
Zoals vaak in deze situaties is het slopen van de gehele ruimte vereist, zodat een nieuwe indeling, bedrading, verlichting en sanitair plan kan worden uitgevoerd. We breiden het gebouw uit met de maximale vier meter, nieuw aangebouwd in de tuin. Nu kunnen we een open entertainmentkeuken plaatsen, met inductiekookplaat en ingebouwde wok cooking. De afzuiging komt uit het blad, dus de afzuigkap boven het hoofd is niet nodig. Zo houdt u maximaal contact met de gasten. Het kookgedeelte hebben we bewust in het zicht geplaatst, zodat het onderdeel wordt van het socializen.
Rondom de keuken zijn verschillende zitjes geplaatst. Van een massieve twaalf zits tafel van tropisch hardhout tot een ranke ronde marmeren vijfzitstafel Helemaal voorin hebben we een laag zitgedeelte waar je informeel kunt ‘chillen’ en bijvoorbeeld tv kunt kijken.
De nieuwe achterzijde is afgewerkt met kamerhoge ramen, om te genieten van het ‘parkachtige’ landschap van de ruime binnentuinen, met volgroeide bomen. Uniek voor dit stukje Amsterdam. In het midden is een open haard geplaatst. ‘Stel je het contrast voor tussen vuur en sneeuw in de winter’. De plaats van de piano kijkt uit over de boomtoppen. Vanwege de diepte van de indeling wilden we zoveel mogelijk licht in huis krijgen, om donkere plekken in het hart van het gebouw te vermijden.
Wij kiezen ervoor om alles helder wit te schilderen, zodat het niet donker aanvoelt. Een typisch Nederlandse traditie. Hierdoor ben je je ook volledig bewust van de subtiele verandering van licht en schaduw, van het heldere ochtendlicht tot de warme middaggloed. Ook worden er veel spiegelende vlakken gebruikt, om maximale reflectie op te vangen.
De Master suite bevat de drie-eenheid van slapen, baden en aankleden, in één doorlopende transparante lay-out. Het ontwerp van bad tot tuin is opgebouwd rond een catwalk, met een volledig vrije zichtlijn. Het verdeelt de kleed- en badruimte in een praktische ‘Her’s’ en ‘His’.
Het kleurenpalet is vrij overzichtelijk en functioneel gehouden. Een helderwitte schil voor de ‘statische’ architectonische delen en een materiaal georiënteerde kleurstelling voor de ‘dynamische’ delen zoals keuken, divers zit-, bad- en bed. De trap valt op als leidend en verbindend object, dat de verschillende niveaus met elkaar verbindt.