KCB

M2
1600
Samenwerking
Custom Office projectmanagers
Smartlight
Fotografie
Han Nooijen
Status
Afgerond

(Kwaliteits Contrôle Buro)
Semi-overheidsorgaan die planten, groenten en fruit inspecteert.

HET PAND
Een typisch tachtiger jaren kantoor van 1600 m2, met een stramien van 180-360 cm. Geknipt voor een traditioneel cellenkantoor die plaats moet gaan bieden aan ca. 150 medewerkers.

DE WENS VAN DE OPDRACHTGEVER
Het KCB is een zelfstandig bestuursorgaan dat onder toezicht van het ministerie van Economische Zaken, de kwaliteit van planten, groenten en fruit inspecteert. Daarnaast verzorgen zij de tuchtrechtspraak. Wij gaan verhuizen. Wat we meenemen zijn de degelijke werkplekken. De rest moet van ‘scratch’ af aan opnieuw worden ontworpen. De inrichting moet alle medewerkers passen als een handschoen.

DE VISIE VAN ROY
Custom Office, specialist in kantoorverbouwing en verantwoordelijk voor hun laatste verbouwing en ontwerp kreeg na 15 jaar opnieuw de opdracht voor ontwerp en realisatie van hun nieuwe kantoor in Zoetermeer.

Het ontwerp werd vervolgens in samenwerking met mij ontwikkeld. Sommige organisaties hebben geen baat bij een kantoorlandschap of het ‘nieuwe werken’. Zij functioneren optimaal in een beproefd cellenkantoor. KCB is typisch zo’n geval. Bovendien is het hergebruik van een op het eerste gezicht afgeschreven pand het toppunt van duurzaamheid.

Het succes van deze opdracht zat hem in het zorgvuldig in kaart brengen van de inventaris die mee ging en het moderniseren van de ‘look and feel’. Voor het nieuwe uiterlijk ben ik voornamelijk intiutief en associatief te werk gegaan. Bij planten, groenten en fruit denk je uiteraard aan natuur. Zachte materialen met een duidelijke textuur, organische vorm en een soms tere structuur. Bij controleren of bewaken denk je aan selecteren en tegenhouden, maar ook aan transparantie. Harde materialen die weinig meegeven, robuust overkomen, maar ook helder mogen zijn.

De uitdaging zat hem in het samenbrengen van tegenstrijdige materiaalkarakters in één interieur.

‘Eco meets tech’.
De cellenkantoren werden min of meer vertrouwd vormgegeven, want dat functioneerde in het verleden uitstekend. De nieuw stijl is vooral herkenbaar in de publieke ruimtes, waar ook regelmatig gasten en bezoekers komen.

GANGEN WORDEN GALLERY
Vier gangen komen uit op een centraal knooppunt bij de entree, hoofdtrap en lift. Dit is ook tevens break-out ruimte voor de grote vergaderkamers, die aangrenzend gelegen zijn. De gangen krijgen hun natuurlijk licht via de nieuwe glazen deuren van de kantoren. Extra verlichting komt van de grote LED schermen, waarop wisselende collecties photo art worden getoond. Hierdoor fungeren de gangen als een permanente gallery en wordt het produkt waar men mee werkt zichtbaar voor publiek.