Wilmsparkweg 98

1071 Hm Amsterdam

 

t +31 (0)6 537 00 314

info@roydescheemaker.nl

Interior designer
Foyer NPO Mediapark Hilversum
Met de verhuizing van de Publieke Omroep terug naar het Mediapark in Hilversum, zijn studio 3 en 4 weer volop in gebruikt. De aangrenzende Foyer van NPO voor ontvangst van de gasten is toe aan vernieuwing.
Nieuw elan
Het ontstaan van de monumentale maar ook spraakmakende omroepgebouwen kent een lange geschiedenis. Al in de jaren twintig vestigen (radio)omroepen zoals de VARA zich vanuit Amsterdam in Hilversum. In de jaren zestig en zeventig overheerst het functionalisme in de architectuur van het Mediapark. Vanaf begin jaren negentig wordt de architectuur meer iconisch. Zo trekt het onderkomen van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, gevestigd op het Mediapark, internationaal de aandacht. De Foyer is verouderd en wil graag mee met de tijd. Het televisietijdperk waarin we terecht zijn gekomen vraagt om een nieuw elan. Roy de Scheemaker en zijn team wordt gevraagd een ruimte en een sfeer te creëren waar individuen en groepen op een prettige, eigentijdse manier kunnen worden ontvangen, passend bij de Publieke Omroep.

Lichtelement verbindt zones

Een vertakt lichtelement verbindt de diverse zones in de Foyer. Het verandert subtiel van kleur, en creëert daarmee een natuurlijke beweging.

Indeling in zones

De nieuw Foyer bestaat uit verschillende zones. Verblijven en zitten kan hier op diverse manieren.

‘Talking Heads’

De bekende ‘Talking Heads’ zullen levensgroot de studiowanden sieren.

Trappenhuis vormt de kern

De kern van de Foyer wordt gevormd door het trappenhuis. Hieromheen wordt de Foyer gegroepeerd.

Restaurant in het souterrain

Het trappenhuis leidt naar het toekomstig restaurant in het souterrain. Het restaurant straalt eenvoud uit maar de gebruikte materialen zorgen voor harmonie en elegantie.

Ontvangst

Bij deze counter zal ieder gast zich eerst gaan aanmelden.
De wens van de opdrachtgever
Het huidige televisietijdperk vraagt om vernieuwing. Met de verhuizing van de Publieke Omroep naar het Mediapark is een opknapbeurt van de Foyer bij studio 3 en 4 geen overbodige luxe. We hebben hier verschillende ontvangsten van zowel individuen als van groepen. Iedereen moet zich in de Foyer welkom voelen.
Ideeën
De Foyer wordt gegroepeerd rondom het trappenhuis, de kern van het gebouw. Verschillende zitplekken houden hier verband met elkaar maar bieden ook voldoende privacy. In het restaurant en aan de bar moet iedereen zich prettig kunnen voelen. Het vertakte lichtelement, dat naar alle kanten uitwaaiert en subtiel van kleur verandert, draagt bij aan de verbinding tussen de verschillende zones.
Fotografie
Impressies