Wilmsparkweg 98

1071 Hm Amsterdam

 

t +31 (0)6 537 00 314

info@roydescheemaker.nl

Interior designer
Wonen aan het Vondelpark
Aan het prachtige Vondelpark in Amsterdam staat dit statige familiehuis. Door het gebruik van etagehoge ramen aan de tuinzijde komt het park als het ware binnen handbereik.
Transformatie tot statig familiehuis
Het pand dateert uit 1912 en de ligging is meer dan uniek: aan het Vondelpark en aan het water. Toch was er voor de bewoners nog wat te wensen: meer licht en meer leefruimte. Het moest een echt familiehuis worden met ruimte voor de bewoners zelf, voor familie en voor vrienden. En er was meer ruimte nodig voor de uitgebreide verzameling aan kunst. Het eindresultaat is een huis met allure, mede door het souterrain van 100 m2 als extra woonlaag, dat overal in contact staat met de tuin, het park en met de omgeving.

Transparantie

Etagehoge stalen deuren en puien zorgen in het hele huis voor transparantie.

Lichtinval

De glazen aanbouw zorgt voor extra lichtinval en is tevens de ontsluiting naar het nieuw gegraven souterrain.

Zicht op het park

Vanuit iedere ruimte in het huis is het park zichtbaar.

Ruimte voor kunst

Door het hele huis is rekening gehouden met de uitgebreide verzameling schilderijen en kunstobjecten.

Warme tonen

Het notenhout in de en-suite badkamer sluit naadloos aan bij de warme tonen in de slaapkamer.

Vrij zicht op de tuin

Ook vanuit de badkamer is er vrij zicht op de tuin. De sfeer is licht en warm, ook op donkere dagen.
De wens van de opdrachtgever
De wens is het creëren van ‘een echt familiehuis aan het park’. De ligging is exclusief en het is zeer rendabel om zoveel mogelijk extra vierkante meters toe te voegen. Het huis mag volledig gestript worden en de indeling mag volledig op de schop.
Ideeën
Om zo veel mogelijk extra vierkante meters toe te voegen, zonder het karakter van het pand te veranderen, wordt er een 100 m2 souterrain gecreëerd onder hele pand. Hier bevinden zich onder andere een speelkamer, een muziekkamer en een logeerkamer. Aan de zijkant van het huis wordt over de hele lengte een glazen serre toegevoegd. Dit zorgt voor extra lichtinval en geeft toegang tot het nieuw gecreëerde souterrain. Om het park als het ware naar binnen te halen, zijn aan de parkzijde de muurgedeeltes onder de ramen vervangen door kozijnen die doorlopen tot op de grond. De kamers en-suite zijn gehandhaafd om de klassieke verhoudingen niet te verstoren. Gekozen is voor dubbele glazen schuifdeuren, zodat er overal contact is met het park en de omgeving. Van scratch af aan is rekening gehouden met de uitgebreide kunstcollectie van de bewoners. Hierdoor is er op strategische plekken ruimte ontstaan voor schilderijen en prachtige objecten.
Fotografie
Han Nooijen